Peter Kadhammar har fel, ideologierna är viktigare än någonsin

Peter Kadhammar skriver idag i Aftonbladet att ”Ideologierna är stendöda”. Med anledning av detta och en artikel han skrev den 6 november 2013, ”Det är därför jag gärna bor granne med en kommunist” så känner jag att det är dags att bemöta honom. Kadhammar skriver:

Nazismen hade som utgångspunkt att människor har olika värde och att vissa folk står över andra. Kommunismen hade som utgångspunkt att alla människor har samma värde, och att alla folk har rätt till frihet.

Det här stämmer såklart inte alls; det är en skönmålning, en ren lögn. Kadhammar ser som gammal kommunist på saken med röda glasögon. Kommunismen hade, har och kommer alltid att ha som utgångspunkt att den som är arbetsgivare suger ut arbetstagarna, som då har rätt att ta arbetsgivarens egendom och göra den till sin egen. Kommunismen är precis lika totalitär som nazismen och bygger på samma grundidé om att med lite våld så kan vi fixa vårt drömsamhälle. De bygger på samma grundidé om att kollektivet står över individen. De bygger på samma grundidé om att vissa mäniskors frihet är mer värd än andras. De bygger på samma grundidé om att så länge man vill väl så är alla medel tillåtna – och naturligtvis tycker både nazister och kommunister att de vill väl, de har ju lösningen på all världens problem, de har kartan som visar vägen till Utopia.

Vad händer i ett kommunistiskt samhälle om en arbetsgivare vägrar att lämna ifrån sig sin fabrik? Vad händer med de arbetstagare – till exempel jag – som hellre skulle dö än jobba i en kommunistiskt ägd fabrik? Arbetsgivaren skulle sättas i fängelse eller läger – annars kan han ju liera sig med andra arbetsgivare, anställa svartfötter och fortsätta driva icke-kommunistisk verksamhet och starta upp nya fabriker. Jag skulle antagligen möta samma öde; kanske skulle jag bara tvingas gå på ”omskolningsmöten” där jag fick göra ”självkritik” som de lyckligt lottade fick göra i Kina.

Är det en slump att Simon Fors som twittrade ”inga moderater förtjänar annat än bly”, ”När det gäller att mobba maktens män så ser jag Frankrike 1793 och Ryssland 1917 som föredömen”, ”Jag önskar verkligen dessa människofientliga svin som styr vårt land allt ont. Vill se dem drabbas av sjukdom och lidande. #klasshat” och ”alla tänkande människor förspråkar väl Per Gudmundsons avrättning” är vänsterpartist och att han fortfarande har partiets förtroende?

Är det en slump att Christoffer Hurtig som twittrade ”Jag vill skjuta Tobias Billström. Jag kommer verkligen att glädjas den dagen han dör. Från djupet av mitt hjärta, jag menar det verkligen.” är vänsterpartist? Är det en slump att han inte blev utesluten ur partiet?

Är det en slump att Markus Allard, då distriktsordförande för Ung Vänster i Örebro län, twittrade om sitt stöd till Revolutionära Fronten?

Är det en slump att Allards efterträdare Axel Frick twittrade ”Revolutionära fronten har mitt fulla stöd och det kommer de alltid att ha så läge de försvarar arbetarklassens intressen!” och ”Som ordförande vill jag även uttala stöd till RF, händelserna i Kärrtorp är ett tydligt exempel på att det behövs en aktiv kamp!”

Är det en slump att Vänsterpartiet och Ung Vänster går i samma demonstrationståg som terrororganisationen Revolutionära Fronten, inte bara i Kärrtorp utan även i Göteborg en månad tidigare?

Är det en slump att Syndikalistiska ungdomsförbundet demonstrerade med en banderoll med en bild av en hängsnara och texten ”Det finns en snara för varje chef” – precis som Svenska motståndsrörelsens Pär Öberg höjde en snara under sitt tal på nationaldagen 2006?

Är det en slump att AFA Östergötland efter mordet på Daniel Wretström poserade med en banderoll med texten ”En fixad – nu tar vi resten”?

Är det en slump att Samson Wiklund, anställd på Sveriges Radio, som twittrat ”Nu ska jag sova och förhoppningsvis drömma om att machete-döda alla vita män.” är ”blodröd politiskt”?

Är det en slump att David Jonsson som twittrade ”Ska hugga Åkesson” och ”AK4, AK5 – borgarjävel hälsa hem” vid tidpunkten var distriktsordförande för Ung Vänster i Nybro?

Är det en slump att den grupp som kastade in flaskor med ammoniak genom fönstret hemma hos en chef för arbetsförmedlingen i Arlöv kallar sig Aktiongruppen Autonoma Arbetare, och tillåts skriva på motkraft.net, en sida som drivs av personer från Researchgruppen, personer med ett förflutet i AFA?

Är det en slump att samma grupp – AAA – brände ett dussintal bilar i ”överklassområden” i Lund och Malmö, bland annat en bil som tillhörde folkpartisten Oskar Krantz?

Om det nu bara råkar vara en slump att dessa människor som lockats till den socialistiska eller kommunistiska världsåskådningen drömmer om att utsätta meningsmotståndare för våld och död, var finns då alla motsvarande uttalanden från medlemmar i Liberal ungdom, Moderata ungdomsförbundet eller Sveriges mest frihetliga parti, Liberala partiet? När har en distriktsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund twittrat som David Jonsson eller Simon Fors? När var senaste gången en moderat brände bilar i ”arbetarområden” på nätterna?

Normala människor med en frihetlig moralisk kompass ser inget gott i att skjuta människor, hugga ner dem, terrorisera dem i hemmet eller använda våld i något annat syfte än självförsvar. Vi förespråkar inte avrättning av våra meningsmotståndare eller förstörande av deras egendom. Det är det som skiljer nazismen, kommunismen och socialismen från liberalismen. Det är därför som Kadhammar har fel. Det är därför nazister och kommunister är lika goda kålsupare. Det är därför som ideologierna, tvärt emot vad Kadhammar tycker, är viktigare än någonsin.

One response to “Peter Kadhammar har fel, ideologierna är viktigare än någonsin

  1. Pingback: En kort uppföljning – V om våld som politisk praktik | En arg liberals tankar·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s