Vi gillar olika – så länge vi slipper vara nära dem

Aftonbladet slog på stora trumman för några år sedan och lanserade den antirasistiska kampanjen ”Vi gillar olika”. Så långt så väl, men hur står det egentligen till med rasifieringen på Aftonbladets redaktion? Hur pass mångkulturell är den? Låt mig undersöka den saken. Den 24 september 2007 såg Aftonbladets redaktion ut så här:

2007-09-24 ABKnappast vad man skulle kalla mångkulturell eller diversifierad. Kanske ser det bättre ut på andra delar av tidningen? Nöjesbladet till exempel, där såg det ut så här den 31 oktober 2008:

2008-10-31 Nöjesbladet ABAjdå, inte direkt många mörkhyade människor där. Nåja, de här bilderna är ju några år gamla, kan man kanske tänka sig att Aftonbladets redaktion är mindre lik en apartheidenklav idag? Så här såg redaktionen ut den 14 juni 2013:

2013-06-14 ABDe enda redaktioner i Sverige som är vitare än Aftonbladets lär höra till Svenskarnas Parti eller Svenska motståndsrörelsen. På Aftonbladets redaktion är det ingen som bor i brinnande förorter. Nej, Bromma, Lidingö, Hammarby Sjöstad, Kungsholmen, Vasastaden, Södermalm, Norrmalm, Enskede och Skarpnäck – där skall man leta om man vill träffa Aftonbladets medarbetare. När Jan Helin fick frågan om varför han bodde i Äppelviken och inte i en invandrartät förort så gav han svaret (som tyvärr nu är borttaget från hans blogg):

Jag bor i ett villaområde som är lika homogent som de enklaver du beskriver. Vi hålls ihop av att vi jobbar mycket, lägger sjuka pengar på bilar och resor, har fina trädgårdar som vi inte hinner sköta och kan varenda avsnitt av Solsidan. Det är vanligt i hela världen att människor som är lika vill bo nära varandra. Och ofta är det saker som jobb och intressen som gör att man gillar varandra. En del gillar bara de som är av samma etnicitet som en själv. Jag är inte så upprörd över det. Jag är upprörd över de som menar att just deras svenskhet måste gälla för alla. Så menar till exempel Sverigedemokraterna. Därför gillar jag olika.

Nej, precis, Jan Helin. Din svenskhet ska ju inte gälla för alla; den ariska Aftonbladetenklaven är bara till för vita vänstermänniskor från övre medelklassen som lever sina liv långt från den verklighet som hundratusentals av deras läsare upplever varje dag. Propagandan som sprids i Aftonbladet är den som växt fram inom denna skyddade sfär av priviligierade, purvita mediavänstermänniskor. Eller kan det kanske vara så att det inte är Aftonbladets fel?

Är det kanske så att den genomsnittlige invandraren har så pass mycket självrespekt att han hellre skulle svälta än söka jobb på en skvallerblaska som Aftonbladet? Jag hoppas att så är fallet.

3 responses to “Vi gillar olika – så länge vi slipper vara nära dem

  1. “Är det kanske så att den genomsnittlige invandraren har så pass mycket självrespekt att han hellre skulle svälta än söka jobb på en skvallerblaska som Aftonbladet?”

    Touche’!
    Fan vad bra!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s