Kvinnor skall inte kunna komma undan med ignorans

Det känns som att jag hela tiden skriver om en viss svensk radikalfeminist, men det bara råkar bli så, då hon skriver så många hatiska och sexistiska saker. För några dagar sedan skrev hon inlägget “Män skall inte kunna komma undan med ignorans” som handlar om det märkliga våldtäktsmål där en man frias då han inte förstod att kvinnans nej var ett riktigt nej, utan trodde att det ingick i någon slags dominanslek. Jag förstår verkligen att den domen gör folk upprörda, och jag hoppas att hovrätten tar upp fallet – inte för att jag påstår att mannen är skyldig eller att tingsrätten har fel, utan för att det alltid är bra om en högre instans bestående av mer än en professionell domare granskar fall där den allmänna rättsuppfattningen går stick i stäv med tingsrättens dom.

Hur som helst. Fanny skriver i inlägget att “Det ska inte vara möjligt att våldta i ”god tro”, alltså för att en inte brytt sig om att ta reda på om den en har sex med verkligen vill” och “Kvinnor ska inte behöva betala priset för mäns bekväma ignorans”. Jag undrar om hon kommer att skriva på samma sätt om ett liknande fall som nu avgjorts i tingrätten. Det handlar där om en 41-årig kvinna som anklagat en 16-årig ung man och hans tvillingbror för att ha slitit av henne kläderna, våldtagit henne, kört upp en flaska i hennes underliv och dessutom filmat det hela.

När polisen beslagtagit den unge mannens mobil och återskapat filmerna så visade det sig att kvinnans påstående inte stämde, ändå läggs åtalet om falsk tillvitelse ned – eftersom kvinnan när hon gjorde anmälningen trodde att hon blivit våldtagen.

Enligt kvinnan hade hon, när hon gjorde polisanmälan, trott att hon blivit utsatt för sexuella handlingar – även om hon insett att så inte varit fallet när hon fått se filmerna.

Tingsrätten konstaterar nu att det genom filmerna och utredningen i övrigt är styrkt att kvinnan falskt tillvitat pojken brottslig gärning.

Tingsrätten anser dock att den omständigheten att kvinnan, när hon anmälde det påstådda brottet till polisen, berättat att händelsen hade spelats in styrker att hon faktiskt trodde att hon blivit utsatt för övergrepp.

Kvinnan måste därför vid sin polisanmälan ha varit helt övertygad om att det hon berättade var sant och kan därmed inte anses ha haft uppsåt till att lämna osanna uppgifter.

Åtalet ogillas därför.

Är det okej att en kvinna går fri för att hon trodde att hon blivit våldtagen, men inte okej om en man går fri för att han trodde att han inte våldtog? Skall det vara möjligt att falskeligen anklaga någon för våldtäkt i “god tro”? Bör denna dom överklagas? Många frågor, få svar, men jag ser nu fram emot ett blogginlägg från Fanny – och efterföljande medhållande kommentarer från andra feminister – om hur män inte ska behöva betala priset för kvinnors bekväma ignorans.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s