Mian Lodalen: året har 170 dagar

Jag såg andra delen av Belinda Olssons “Fittstim – min kamp” igår, och jag slås av vilken syn vissa feminister har på fakta. Jag tänker på Mian Lodalen, som sa:

Vissa saker kan man tolka, sen finns det saker som är rena fakta, det går inte att prata bort det.  Som att var tionde dag dödas en kvinna av en man som älskat.

Men enligt BRÅ, Nationellt centum för kvinnofrid, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (och alla andra som inte bluffar med fakta) så är antalet kvinnor som mördas i Sverige 17 per år. Antingen har året bara 170 dagar i Lodalens värld, eller så sitter hon och ljuger. Det här är dessvärre mycket vanligt inom feministkretsar, och få bryr sig om att kolla fakta – särskilt när siffrorna som presenteras får det att se ut som om kvinnor i Sverige har det värre än de faktiskt har det.

6 responses to “Mian Lodalen: året har 170 dagar

  • Om Lodalen menade hela världen så är det ju en otroligt låg siffra. Tror du verkligen att nästan hälften av alla kvinnor som mördas av en man de älskat mördas i Sverige?

 1. I hela världen? Ja, det är ju verkligen troligt.

  Däremot glömde hon nog att det är ett antal män som också mördas i nära relationer i Sverige varje år. Inte lika många, men de finns. Och räknar vi med alla mord är det ju långt fler män än kvinnor som utsätts för våld och dödas (oftast av andra män, men ibland av kvinnor). Det gäller nog i hela världen, oavsett de exakta siffrorna.

 2. Hej!
  Jag har väntat och väntat på att hitta en sån blogg som denna. Tack! Fortsätt med det du gör och snälla sluta inte blogga som de andra. Stå emot.
  Må gott!

 3. Fast nu tycker jag att du är ovanligt petig, det handlar om ett fåtal fall varje år, och huruvida den sanna siffran är var tionde dag eller var tjugonde dag är inte speciellt viktigt. Det är så få fall varje år att det blir som en statistisk anomali som vi ändå inte kan förhålla oss till. Det finns betydligt värre exempel på hur olika politiska rörelser snedvrider siffror för att passa sin agenda.

  • Jag håller med dig, om det inte vore så att denna siffra – “en kvinna mördas var tionde dag” har blivit ett mantra inom feministkretsar, och det upprepas som fakta gång på gång. Jag råkar tycka att sanningen är rätt så viktig, oavsett vad det gäller.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s