Rasism eller realism – vad är grunden till “fördomarna”?

Diana Nyman, finsk rom som var inbjuden av regeringen för att tala om diskriminering av romer, blev stoppad när hon skulle gå in frukosthallen på Sheraton hotell i Stockholm. Hon säger till GT att detta inte är något ovanligt:

Det drabbar oss romer i affärer och restauranger, vi lever med detta i vår vardag. Det påverkar mig, man måste hela tiden hantera de här sakerna och såna här situationer.

Det är förstås beklagligt att det här hände, men är det verkligen så konstigt? Det finns en anledning till att personer klädda i traditionell romsk klädsel blir lite extra bevakade: de är gravt överrepresenterade vad gäller många typer av brottslighet. Låt mig ta ett exempel från London. I London bodde det för ett år sedan 68,000 rumäner, många av dem romer. Bland dessa 68,000 rumäner skedde 27,725 arresteringar över en femårsperiod. Bland brotten fanns 10 mord, 142 våldtäkter, 666 sexbrott, 303 rån, 1,370 inbrott and 2,902 våldsbrott. Romer låg bakom 52% av alla fickstölder i London.

För att sätta detta i perspektiv: om samma procentandel vuxna svenskar skulle arresteras skulle det motsvara 2,6 miljoner arresteringar under en femårsperiod.

Är det då så konstigt att man nu vill försöka begränsa invandringen från Rumänien? Är det rasistiskt att vilja skydda landets invånare mot brott? Samma mönster kunde ses bland polacker (34,905 arresteringar), litauer (18,500), nigerianer (15,600) osv. Ser man en tydlig överrepresentation av individer från en viss grupp så är det inte konstigt om man vill hålla extra koll på dem. Och detsamma gäller romer i Sverige. Polisinspektör Tomas Agnevik:

Jag arbetar som polis i Östergötland. Under mina år i yrket har jag upplevt ett antal brottstrender som riktat sig mot målsägare i vårt land. Här följer några exempel.

Jag har upplevt åldringsbrott som förövats mot äldre ensamma människor. Vid dessa stölder har målsägarna lämnat signalement som tyder på att det ofta rör sig om kringresande gärningspersoner som tillhör en i Sverige etnisk minoritet.  […]

Jag har upplevt att organiserade butiksstölder har genomförts i köpcentra som ligger i utkanten av svenska städer. Signalement och bilder från övervakningskameror har givit vid handen att de misstänkta personerna vanligtvis har kommit hit som kringresande turister från annat land. […]

Jag har upplevt att organiserade fordonsstölder har genomförts i vårt land. Underrättelseuppgifter tyder på att dessa stölder vanligtvis genomförs av kringresande misstänkta personer från annat land som efter stölderna för med sig bilarna utomlands.

Jag har upplevt organiserade bostadsinbrott i vårt land. Underrättelseuppgifter tyder på att gärningsmännen ofta är kringresande turister från annat land som reser till Sverige, genomför ett antal bostadsinbrott för att sedan åka hem igen.

Jag har upplevt att kringresande personer i organiserad form försökt stoppa bilister genom att ge sken av att det hänt en trafikolycka. […] Signalementsuppgifter, bilder och annat tyder på att de misstänkta i stor utsträckning har samma etniska ursprung.

Programledaren Olle Pamlöf är gästkrönikör i Expo, där han skriver om en händelse för några år sedan:

För några år sen handlade programmet Nattcafé om fördomar mot romer. Samtliga gäster tyckte det var lika hemskt med alla osanningar om “tjyvaktiga zigenare”. Gott så. Men inte en enda fråga om bakgrunden till fördomarna ställdes. Och det ironiska var att när programmet var slut och gästerna gått hem, hade allt porslin stulits från redaktionen. I dag ångrar programledaren Siewert Öholm att han inte berättade om händelsen i nästa Nattcafésändning. Vad det handlar om är att inte se ner på människor och omyndigförklara dem, utan bevärdiga dem med att få svara på kritiska frågor på precis samma sätt som andra.

Han har naturligtvis helt rätt. Om en betydande andel romer beter sig illa så kommer det att göra att hela folkgruppen får ett dåligt rykte, konstigare än så är det inte. Så Diana, nästa gång du går in en butik och personalen tittar snett på dig så kanske du inte ska bli arg på dem, utan på de organiserade romska ligor som begår brott i Sverige varje år? Det är nämligen bara de som kan ändra vår syn på romerna.

 

8 responses to “Rasism eller realism – vad är grunden till “fördomarna”?

 1. Kompliserad fråga och du hamnar lite i arvssyndträsket.
  “Så “Arg Liberal”, nästa gång du går in en butik och personalen tittar snett på dig så kanske du inte ska bli arg på dem, utan på de män som våldtar och begår brott i Sverige varje år?”
  Man bör inte lägga skulden på en person ur en grupp på grund av vad andra i gruppen ställer till med.
  Önskar att jag hade en patentlösning på problemet. Enda jag kan komma på är att “gruppen” ställer sig upp och kräver hårdare tag med avvikarna i gruppen och att de kartläggs så att man kan komma åt dem, men det går ju inte….

  • Så du tycker inte att polisen ska fokusera extra mycket på Hells Angels och Bandidos, för att inte vara fördomsfulla? Bara för att majoriteten av medlemmarna är dömda för brott vid ett flertal tillfällen så behöver ju inte ALLA vara kriminella. Alltså är det fel att kartlägga dem som grupp.

   Varför skulle man inte kunna kartlägga kriminella personer? Det var det dummaste jag hört! Nej, jag har ingen sympati alls med Diana här. Det är som du säger, innan de skötsamma tar avstånd från de som begår brott och stöter ut dem ur gemenskapen så kommer ingen förändring att ske.

   • Jag försökte vara ironisk men jag borde ha lärt mig att det inte funkar i kommentarsfält 🙂

    Det jag tänkte på var senaste tidens upprördheten att polisen kartlagt brottsliga romer. Om man inte låter polisen sköta sitt jobb (när de för en gångs skull faktiskt försöker) så kommer problemen inte försvinna och man kan inte klaga på att fördomarna inte försvinner.

    Svår fråga eftersom man trasslar in sig i frågan om övervakningens var och inte vara…

 2. Det är inte härkomsten som avgör hur brottsbenägen någon är. Det är den sociala statusen som avgör det. Alla som befinner sig längst ner på samhällstegen är överrepresenterade i brottsstatistiken. Så har det alltid varit och så är det i alla länder. Det har inget alls att med etnisk härkomst att göra. Det finns en alldeles utmärkt avhandling i ämnet som börjar år 1900 till 2006 (har jag för mig). Den skriften skapar många aha-upplevelser.

  • Och det finns statistik från BRÅ som visar att invandrare är överrepresenterade oavsett socialgrupp. Fattiga invandrare begår fler brott är fattiga svenskar, medelklassinvandrare begår fler brott än medelklassvenskar. Efter att denna statistik presenterades så slutade BRÅ att presentera statistik över brottslighet bland personer från en annan kulturell bakgrund.

   • I den mån det stämmer så beror det antagligen på att en del invandrare trots allt har en svagare ställning infödda svenskar trots att inkomsten är lika. Sämre socialt nätverk, mindre delaktighet, oftare kontrollerade, etc. Alternativet till detta är att just infödda svenskar skulle vara mycket mer laglydiga än resten av världen. Det känns inte så troligt.

    Värt att påpeka är väl också att skillnaderna är väldigt små om man tar bort faktorn socialgrupp.

 3. Du har inte funderat på att det faktum att romer är utsatta för mer misstänksamhet och mer kontroller också gör att de arresteras oftare? Både när de faktiskt begått brott och när misstankarna saknar grund.

  Sen är det väl i sig inget konstigt att brottslighet är mer förekommande bland socialt svaga och utsatta grupper.

  Om du är rasistisk? Ja. Varför du kopplingen till folkgrupp? Den typen av generaliserande där personens härkomst blandas in är rasistisk.

  Jämförelsen med HA och Bandidos är helt irrelevant eftersom det dels är organisationer som du väljer att vara med i eller inte vara med och dels i sig är organisationer som sysslar med brottslighet och organiserar brottslighet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s